top of page

Λεφτά υπάρχουν αλλά... είναι θέμα άποψης

Εισόδημα LFC (τηλεοπτικά, μάρκετινγκ, διαφημίσεις, εισιτήρια, matchday income, όλα μέσα): Σεζόν 17/18 £455εκ. και σεζόν 18/19 £500εκ.

Κάμποσα έτσι; Κι όμως, είναι αρκετά; Μας φτάνουν ΚΑΙ για την όλη σωστή διαχείριση, ΚΑΙ για μεταγραφές, ΚΑΙ για παλιές αμαρτίες, ΚΑΙ για ανάπτυξη και προώθηση και στις εγκαταστάσεις μας και σε άλλους τομείς;

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα οικονομικά. Έγιναν άλματα τα τελευταία χρόνια (έγιναν φυσικά και λάθη, όπως και σε άλλους τομείς). Δεν είναι μόνο τα έσοδα όμως. Υπήρξαν διάφορα αυτές τις δύο σεζόν. Αυξήσεις στα συμβόλαια, ανανεώσεις, μεταγραφές (που συμπεριλαμβάνουν ένα κόστος μεταγραφής, άλλα έξοδα μάνατζερ κτλ, το μισθό του παίκτη και άλλα). Είναι φυσικά και το προπονητικό κέντρο στο Kirkby.

Προσπαθούν να δουλέψουν ορθολογιστικά. Το ότι έχει εισόδημα ένα ταμείο δε σημαίνει πως του μένουν όλα για μετρητά να τα ξοδέψει. Άλλο η αξία του club, άλλο το cash, άλλο το εισόδημα. Και από το cash είναι και άλλο το πόσο διατίθεται στις μεταγραφές.

Όλα παίζουν ρόλο. Τα σκέφτονται όλα οι ιδιοκτήτες. Δε θέλουν να κινδυνέψει (ξανά) σε καμία περίπτωση ο σύλλογος. Δεν είναι πολύ μακριά οι εποχές που βρέθηκε κοντά σε χρεοκοπία. Ενώ υπάρχουν και παραδείγματα άλλων συλλόγων που την πάτησαν. Στο παρελθόν για να ανταπεξέλθουμε έπρεπε να πουλούμε παίκτες. Τώρα δε χρειάζεται.

Όσο για τους αντίπαλους μπορεί να δουλεύουν διαφορετικά. Για παράδειγμα οι δικοί μας ιδιοκτήτες της FSG δεν θα έβαζαν ποτέ λεφτά από τη τσέπη. Δεν έχουμε σεΐχηδες εμείς. Ή μπορεί οι συμφωνίες δανεισμών χρημάτων τους να είναι με άλλους όρους, όπως ας πούμε βασισμένες σε μελλοντικά κέρδη, ή διαφορετικούς όρους αποπληρωμής παικτών σε μεταγραφές κτλ κτλ. Υπάρχουν διάφορα. Δε ξέρουμε πόσα χρωστά ο κάθε σύλλογος…τι συμφωνίες έχουν, τι άλλα θέματα δικά τους μπορεί να έχουν;

Οι δικοί μας έτσι δουλεύουν, με συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης, με τον οποίο στη τελική προστατεύεται και ο σύλλογος. Ακόμα χρωστούμε λεφτά για Virgil, Salah και Ox το ξέρετε; Ακόμα έχουμε να παίρνουμε για Κουτίνιο. Είναι πολλά τα θέματα. Όλα πρέπει να συνυπολογιστούν. Εννοείται όλα τα πιο πάνω με τη σύμφωνο γνώμη του προπονητικού τιμ. Δεν είναι βλάκες, θα σηκώνονταν να έφευγαν αν διαφωνούσαν. Επίτηδες κρατάμε χαμηλές στροφές στο μεταγραφικό παζάρι αυτό το καλοκαίρι. Δουλεύουμε με ότι έχουμε, δίνουμε ευκαιρίες, επενδύουμε, και ελπίζουμε να μας βγει το στοίχημα. Αν όχι, το επόμενο καλοκαίρι σίγουρα θα έχει περισσότερα χρήματα. Με νέο συμβόλαιο (ίσως και νέο χορηγό) στο υλικό ένδυσης, με αποπληρωμές των πιο πάνω μεταγραφών, με νέο προπονητικό κέντρο που θα τραβήξει και διαφήμιση (κέντρο που παρεμπιπτόντως θα είναι από δάνειο και όχι από τα κέρδη/εισοδήματα – επειδή άλλο να έχεις cash και να τα δίνεις και να μένεις στο μηδέν, και άλλο να έχεις cash, και να δανείζεσαι για να δώσεις, ώστε να σου μείνουν τα cash).

O Klopp το λέει και το πιστεύει ότι μπορεί να βοηθηθεί με την ένταξη στο ρόστερ των περσινών τραυματιών και την επιστροφή κάποιων δανεικών και την άνοδο κάποιων νεαρών. Είναι πρόκληση. Αν ένιωθε ότι υπάρχει άμεσα αδυναμία για ενίσχυση είχε το ΟΚ να προχωρήσει. Όμως αν είναι οκ με ότι έχει και πιστεύει τόσο πολύ στους παίκτες του… fair enough, δεκτό, και δεν έχουμε παρά να τον πιστέψουμε και να τον στηρίξουμε, και τη διοίκηση μαζί. Αν γι’αυτό δεν ανανέωσε ακόμα ο Κλοπ, αν για όλα τα πιο πάνω δεν έγιναν μεταγραφές, αν υπάρχει κάτι άλλο… δε μπορούμε να το ξέρουμε. Πίσω από κλειστές πόρτες μπορεί να γίνονται διάφορα, και εννοείται δε γίνονται γνωστά. Αλλά τα πιο πάνω σίγουρα έχουν σημασία, σίγουρα παίζουν ρόλο. Δεν είναι μωρά. Δεν παίζει σενάριο του στιλ ‘θέλω’ και του απαντάνε ‘θέλε, δεν παίρνεις τίποτε’.

Ενδεχομένως και αυτούς που μπορεί να ήθελε (ΑΝ ήθελε) να μη μπορούσε να τους αγοράσει τώρα (δηλαδή να μην ήταν προς πώληση, να μην ήθελαν οι ίδιοι κτλ κτλ), και του χρόνου τα δεδομένα να είναι αλλιώς. Ή αυτούς που ήθελε να του ζητούσαν υπερβολικά ποσά, για παίκτες θέσεων τις οποίες ήδη έχει στην ομάδα του και νιώθει φουλ. Μπορεί να προσπαθήσαμε να πάρουμε παίκτες, δεν το ξέρουμε. Ποιος θα μας παραδεχτεί για παράδειγμα πως έγινε ή δεν έγινε κρούση στον Χ, Ψ παίκτη.

Άμα όμως πας με προϋπόθεση για πάρεις κάποιον για να είναι μέλος του γενικού ρόστερ, και αυτός θέλει να είναι βασικός (έτσι πάει αλλού που το επιτυγχάνει αυτό), ή άμα πας με 30 μμύρια και αυτοί θελουν 80… ε τι να κάνεις; Σας το είπαμε ξανά, μήνες πριν: μην περιμένετε μεταγραφές των 40-50 εκ. και πάνω, όποιος Depay Fernandes Pepe Werner κτλ και να είναι, και ούτε να περιμένετε κάποιος να έρθει απευθείας για βασικός. Προσωπικά το είπα πολλές φορές (σε γενικές γραμμές) το πιο πάνω.

Επειδή δηλαδή είναι καλά οικονομικά η ομάδα πρέπει να ξοδέψει; Επειδή είχαμε επιτυχία πέρσι; Επειδή ενδιαφέρονται και κάνουν κινήσεις οι αντιπάλοι; Δεν μας έφυγε κανείς, έχουμε αυτή την ομοιογένεια, έχουμε πίστη και εμπειρία πλέον, και προχωράμε.

Αν μπορούμε; Θα δείξει. Και’γω περίμενα μεταγραφές, έστω για τις μια δυο θέσεις αυτών που έφυγαν, επειδή από τα πέρσι είχαμε ελλείψεις (οπότε οι όποιες επιστροφές φέτος δεν καλύπτουν το ένα με το άλλο). Δεν έγιναν. Τι να κάνουμε δηλαδή; ‘’Ομοιογένεια-Ηρεμία στα αποδυτήρια-Τόπο στα νιάτα-Πίστη στην εξέλιξη’’, αυτά είναι τα λόγια του admin Doc στο τελευταίο του άρθρο στη σελίδα μας στο facebook. Θέλουμε και μη, έτσι έχουν τα δεδομένα. Προχωρούμε με αυτά. Και όσοι πιστοί προσέλθετε.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page