top of page

Της μεταγραφής ή όχι ;

Ποτέ δεν είναι θετικό το να χάνεις ένα από τους καλύτερους σου παίκτες. Τι γίνεται λοιπόν στη συνέχεια, ιδίως αν δεν γίνει μεταγραφή;

Ο Φίλιππας έπαιζε φέτος κυρίως από τα αριστερά, στη μπροστινή τριάδα ή στη τριάδα του κέντρου. Ας δούμε λοιπόν λίγο τις δύο αυτές γραμμές της ομάδας.

Η επίθεση:

Μένουμε πλέον με Salah, Mane, Firmino που φαντάζουν ως βασικές και καλύτερες επιλογές για τη γραμμή κρούσης. Είναι και οι Solanke, Sturridge και Ings, με μεταγραφικά σενάρια για φήμες φυγής του Studge. Έξι παίκτες για τρεις θέσεις της επίθεσης λοιπόν, αν τους υπολογίζει όλους (και αν υποθέσουμε πως παίζουμε με το γνωστό 4-3-3 με τις όποιες εναλλαγές του).

(κλικ για μεγέθυνση)

Το κέντρο:

Chamberlain & Lallana μάλλον καλούνται να πάρουν πιο ενεργό ρόλο. Λογικά θα πάρουν περισσότερο χρόνο και οι δύο. Οι άλλοι για το κέντρο είναι επιλογές από Gini, Can, Milner, και Henderson. Καμία σχέση τα χαρακτηριστικά του καθενός μεταξύ τους, πόσο μάλλον σε σύγκριση με Coutinho. Μόνο ο Αδάμος μπορεί πει κανείς πως ίσως καταφέρει να καλύψει τη θέση του 'μικρού μάγου. Έξι επιλογές και για τις τρεις θέσεις του κέντρου.

Ποσοτικά λοιπόν υπάρχει κόσμος, 12 για 6 θέσεις. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Ίσως Woodburn μόνο, που τελικά δε θα πάει δανεικός. Ο Wilson είναι ξεχασμένος, ο Markovic προσπαθεί να βρει ομάδα, για Ejaria έχουμε καιρό να ακούσουμε, Kent πήγε δανεικός, και Brewster τραυματίας.

Πίσω στον Κουτίνιο για να σκεφτούμε εναλλακτικό σχήμα:

Tο ποια ήταν τελικά η καλύτερη θέση του Βραζιλιάνου είναι κάτι που πάντα απασχολούσε. Ίσως κάποιες φορές να αναγκαζόταν ο προπονητής να αλλάζει πράματα ή να θυσιάζει συστήματα, τακτικές και επιλογές συγκεκριμένων παικτών, ώστε να χωρέσει στο πλάνο και το ... 'δέκα το καλό' της ομάδας, που ενδεχομένως να μπορούσε να δώσει άλλα πράματα στο παιχνίδι μας. Δεν είναι παράξενο αυτό που λέω, ούτε ακραίο. Ενώ δεν είναι κάτι που αναφέρω για πρώτη φορά, και σίγουρα όχι τώρα επειδή έφυγε (είναι γραμμένες κάτω οι απόψεις μου, διαχρονικά). Υπήρχαν φορές που δεν ήξερες που ταιριάζει καλύτερα ο παίκτης, και δε μπορούσες να καταλάβεις που ακριβώς παίζει. Κτιζόταν η επίθεση πάνω του, η ανάπτυξη της ομάδας, αλλά ταυτόχρονα ίσως υστερούσαν άλλοι από την απόδοση τους (παρόμοιο συμβαίνει και με τον Φιρμίνο, που όποτε χρειαστεί να παίξει εκτός του άξονα, δεν είναι το ίδιο καλός).

Τη σεζόν πάντως που κοντέψαμε στο τίτλο ήταν ένα σχήμα κάπως όπως το 4-4-2 'diamond' και ήταν στα δεξιά του κέντρου ο Κουτίνιο, ή στην κορυφή αυτής της τετράδας. Κάπως έτσι παίζει και στην εθνική Βραζιλίας. Ίσως πρέπει να σκεφτούμε ξανά κάτι παρόμοιο; Ίσως το κάνει ήδη ο Κλοπ μες το παιχνίδι μας; Ήδη έχουμε δει φέτος ένα παρόμοιο 4-4-2 (βλέπε πιο κάτω).

Ας μην αναλύσουμε όμως άλλο τη θέση του πρώην πλέον ποδοσφαιριστή μας. Απλά ήθελα να δώσω πάσα για το τι μπορούμε να δούμε στο μέλλον από αυτή την ομάδα. Το αύριο είναι που μας νοιάζει εμάς, και που βρισκόμαστε, ειδικά αν δεν ενισχυθεί η ομάδα στις θέσεις αυτές τη τρέχουσα μεταγραφική περίοδο (κάτι που είναι το πιο πιθανό).

Προσωπικά πιστεύω πως (α) όποιος και να έρθει αυτή τη στιγμή αποκλείεται να προσφέρει άμεσα τα ίδια που είχαμε από 'τον κοντό', και (β) ακόμα και να έρθει κάποιος δε μπορεί είναι ο ίδιος παίκτης, ούτε στα χαρακτηριστικά ούτε στις θέσεις και το τρόπο που αγωνίζεται. Κατά την άποψη μου είναι ανώφελο να συζητάμε για ονόματα, όποια και να είναι αυτά. Παίκτες καλοί υπάρχουν πολλοί. Το ποιος μπορεί στο συγκεκριμένο σύνολο να δέσει και να αποδώσει αρκετά καλά είναι το ζητούμενο. Μπορούμε λοιπόν ανάλογα του τι θα φέρουμε στην ομάδα (τώρα ή το καλοκαίρι) να αλλάξουμε και κάπως τον τρόπο στησίματος της ομάδας

Να πούμε επίσης πως είναι αρκετές οι φορές φέτος που αναγκαστήκαμε να παίξουμε χωρίς τον Phil στην ομάδα (και μάλιστα χωρίς και τους δύο για τους οποίους έδωσα ιδιαίτερη σημασία πιο πάνω, Ox & Lallana), είτε λόγο τραυματισμών είτε λόγο της περιόδου που έκανε... καμώματα για τη μεταγραφή του.

Μη παρεξηγηθώ, δεν αμφισβητώ την αξία του και τα όσα πρόσφερε ο Βραζιλιάνος, αλλά αναγνωρίζω και όσα κέρδισε από τη πορεία του στην ομάδα μας, και ξέρω πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Μάλιστα να πω πως προσωπικά ήταν από τους παίκτες που μου άρεσαν πολύ, και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φεύγουν οι καλοί μας παίκτες. Αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Η συνέχεια:

Πλέον τι κάνουμε λοιπόν; Ιδέα για 4-4-2 με Salah και Firmino στη κορυφή και Mane με Ox στα δύο άκρα; Κάπως έτσι μάλλον θα βόλευε και τον Keita που έρχεται το καλοκαίρι. Προετοιμάζεται η ομάδα για τη συνέχεια και τη νέα σεζόν ήδη ίσως; Φεύγει και ο Can πιθανότατα θυμίζω. Μπορεί τελικά να είναι ο Naby o Keita o αντικαταστάτης του Coutinho… ;

Το πιο πιθανό είναι ότι θα βλέπουμε το πιο πάνω, ή τη τριάδα μπροστά με έναν από τους Chamberlain ή Lallana πίσω τους. Μπορούμε και τους δύο μέσα; Δε ξέρω. Και στο πάγκο τι θα έχουμε στο κάτω κάτω; Θα βγάλουμε πέντε μήνες (μισή σεζόν!) με όσους παίκτες έχουμε τώρα; Και παίζουμε σε τριπλό ταμπλό, με κούραση με πιθανούς τραυματισμούς με κάρτες κτλ… Πέραν από rotation πάντως, αναγκαστικό είτε από επιλογή, θα θέλουμε και αλλαγές μες το παιχνίδι. Χρειάζεσαι επιλογές!

Θα μου πείτε, τα συστήματα είναι πολύ σχετικά, μιας και στο παιχνίδι μέσα όλα μπορεί να γίνονται ή να αλλάζουν, ειδικά σε 'τρελές' ομάδες όπως αυτές του Κλοπ.

Μακάρι να μας βγει αν θα πάμε με αυτό το ρίσκο. Εγώ θεωρώ πως ακόμα και με παραμονή Κουτίνιο θα θέλαμε ενίσχυση. Οπότε η θέση μου και η ανησυχία μου είναι ξεκάθαρη. Ελπίζω όμως και υποστηρίζω με χίλια την όλη προσπάθεια, και εύχομαι για ότι καλύτερο, με όποιο σύστημα και να παίζουμε, όποιος και να παίζει. Οι πιο πολλές μου σκέψεις είναι για τη ποιότητα του ρόστερ, και όχι στη ποσότητα, όπως πολλές φορές έχω πει. Το επόμενο διάστημα είναι το πιο κρίσιμο! Κρίνεται η συνέχεια όλης της σεζόν από τα επόμενα 5-6 παιχνίδια…Υπομονή και πίστη λοιπόν.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page